Komunikacija predstavlja sistem razmjene informacija između dvije ili više osoba. Ali šta radimo kada na drugoj strani imamo teškog sagovornika ili nervoznog menadžera, a možda i kolegu koji ne završava svoj posao na vrijeme koji je Vama veoma važan? Kako tada iskomunicirati? Ključ jeste u efikasnoj, odnosno asertivnoj komunikaciji kao alatu koji Vam može omogućiti da kažete ono što mislite i želite, a da se druga strana ne osjeti napadnutom, ali i da efikasnije uspostavite kvalitetan odnos sa maloprije spomenutim menadžerom.
Lako je reći da je neophodno biti racionalan i smiren u stresnim situacijama, ali svjedoci smo da u nepovoljnim situacijama kormilo preuzimaju emocije koje nekada znaju biti burne i oštre, a svjesni smo da to najčešće ne donosi željene rezultate. Iz tog razloga je jako važno znati šta zapravo predstavlja efikasnu komunikaciju i koji su njeni neizostavni elementi, kako bismo mogli i da je primijenimo. Za to su nam potrebni: cilj, ponašanje i efekat. ’’Samo to?’’ Da, ’’samo’’ to. Potrebno je znati šta nam je cilj u komunikaciji, biti svjestan kakvo nam je ponašanje odnosno način potreban za ostvarivanje tog cilja i podjenako važno, kakav efekat želimo da ostvarimo.
Svaki od spomenutih elemenata efikasnije komunikacije je izuzetno važan i interesantno je koliko odabrano ponašanje može da nas udalji od cilja i željenog efekta. Dešava se da u želji da budemo asertivni, prosto skliznemo u pasivno ili pak agresivno ponašanje, a da toga uopšte nismo ni svjesni. Upravo tu je potrebno osvrnuti se na razliku i odabir ponašanja, jer asertivno ponašanje predstavlja jedini racionalni izbor, dok su preostala dva ništa drugo do emocionalni izraz.

U izazovnim i stresnim situacijama potrebna je određena doza pribranosti da ostanemo fokusirani na asertivnu komunikaciju, jer sjetimo se da u komunikaciji nismo sami, te lako možemo biti poneseni emocijama. U tome nam pomažu različite tehnike i alati, a jedna od njih je i ’’jastuk tehnika’’.

JASTUK TEHNIKA:

’’Vidim da Vas je ovo iznenadilo i razumijem da niste očekivali …’’
’’Razumijem da Vam je važno i da ste sada u nezgodnoj situaciji…’’

Zamislite sebe na mjestu Vašeg sagovornika. Stavite mu do znanja da pretpostavljate kako se on osjeća i da razumijete njegovu poziciju. Pođite od empatije ka sagovorniku i razumijevanju njegovog problema, zatim objasnite situaciju u kojoj se vi nalazite i predložite zajedničko rješenje za problem. Veoma je važno ne optuživati sagovornika i ne isticati lične potrebe kao važnije i primarne jer ćemo vrlo vjerovatno naići na odbojnost i negodovanje sa druge strane.

I da, ne zaboravite da uz sve ovo uključite još jednu veoma važnu tehniku – Aktivno slušanje, jer kao što Bernard Show kaže: „Jedan jedini najveći problem sa komunikacijom je iluzija da se ona zapravo dogodila“.

Podelite članak