Globalna pandemija 2020. promijenila je način poslovanja preduzeća i ništa nije pogođeno više od načina na koji ljudi rade. Rad na daljinu je postao nova norma za mnoge organizacije, prisiljavajući osoblje i menadžere da pronađu bolje načine za nadzor timova.

Sve je to podstaklo raspravu, jesu li zaposleni produktivniji kada rade na daljinu? Pokušaćemo danas da odgovorimo na ovo pitanje razmatrajući šta je produktivnost, kako se razlikuje od efikasnosti, kako možete povećati produktivnost kod kuće i koje su prednosti rada od kuće.

Šta je produktivnost?

U osnovi je produktivnost definisana kao „način mjerenja efikasnosti“. Na primjer, farma od jednog hektara koja proizvodi 100 narandži godišnje nije efikasna, ali farma od jednog hektara koja godišnje proizvede 10.000 istih jeste. Za drugu farmu kažemo da je produktivna.

Kao i kod svega, kontekst je važan. Tokom godina način na koji radimo i način na koji vidimo svoj rad počeli su da se razlikuju.

Zamislite produktivnost kao način da učinite više, za manje vremena. Ne govorimo o tome koliko ste zauzeti, već o maksimizovanju onoga što proizvedete u zadatom vremenu, sa dostupnom energijom i alatima.

Produktivnost nasuprot efikasnosti

U osnovi, produktivnost je ukupan ishod koji proizvode pojedinac, tim ili preduzeće. Efikasnost čine resursi koji se koriste za rad. Što se više resursa koristi, to je rad manje efikasan.

Na produktivnost mogu uticati stvari poput ljudske moći – i količina i kvalitet, oprema ili mašine, zalihe materijala, vrijeme i finansije.

Na efikasnost mogu uticati vrlo slični faktori: neadekvatno osoblje može uraditi manje kvalitetan posao za više vremena. U nedostatku pravih alata za završetak posla, postupak može biti zahtjevniji. Loše upravljanje zadacima može unijeti razdor u timove u pristupu izvršavanja zadataka. Svi ovi faktori mogu doprinijeti slabijoj efikasnosti.

Kako povećati produktivnost tokom rada od kuće?

Od globalnih igrača u oblasti novih tehnologija poput Google-a i Facebook-a, koji su implementirali procedure vezane za rad od kuće, do malih uslužnih preduzeća, zabilježili smo veliki globalni pomak u radu na daljinu. Organizacije poput Coinbase i Shopify govorile su o prelasku na rad od kuće koji pruža stratešku priliku za njihovo poslovanje i bolje prilike za zapošljavanje usljed nepostojanja potrebe za fizičkom prisutnošću zaposlenog u kancelariji.

Globalna kineska firma u oblasti turzima Trip.com otkrila je da su prebacivanjem zaposlenih na rad od kuće u periodu od 9 mjeseci zapravo bili 13% produktivniji.

Kako se može poboljšati produktivnost prilikom rada od kuće? Evo nekoliko savjeta:

 • Kreirajte sebi određeno mjesto za rad i radite samo tu. Neka to ne bude vaš kauč sa kojeg gledate TV.
 • Radite uz ambijentalnu muziku ili zvukove prirode. Kupite slušalice za poništavanje buke ako je moguće da biste uklonili ometajuću pozadinsku buku.
 • Ograničite svoj radni prostor tako da ga niko drugi ne može koristiti.
 • Nakon cijelog dana rada od kuće, odložite elektronske uređaje i opustite se. Odmorite svoje oči i tijelo.
 • Ne dozvolite drugima da vas ometaju. Postavite dnevni raspored i držite se njega.
 • Obavezno komunicirajte sa svojim timovima preko video-poziva i stvarno se povežite sa svojim kolegama.
 • Izađite iz kuće. Dozvolite sebi pauzu svakih sat vremena. Poslije ručka izađite u šetnju, čak i ako je to samo brz put do lokalne prodavnice i nazad.

Korišćenjem pravih alata i efikasnijim upravljanjem vašim udaljenim timovima i njihovim vremenom, možete povećati produktivnost u svojoj organizaciji.

Prednosti rada od kuće

Postoje, naravno, ključne prednosti kada je riječ o radu od kuće i za zaposlenog i za poslodavca. Uz odgovarajuće zadatke, alate i osmišljen prostor za rad, i jedni i drugi mogu postići bolju produktivnost tako što se:

 • Uklanja stres vezan za svakodnevno putovanje na posao i sa posla. Radom od kuće se ublažava i fizički i mentalni stres.
 • Poboljšava ravnoteža između poslovnog i privatnog života. Da, morate razdvojiti radne i neradne elemente, ali ćete takođe imati više vremena da posvetite porodici/ hobijima.
 • Bolje mentalno zdravlje može se postići tako što izbjegavate da stres na radnom mjestu bude preusmjeren ka vama.
 • Kreira radni prostor koji je prilagođen vašim potrebama, a ne grupi ljudi. To može biti kraj prozora ili s namještajem u kojem uživate.
 • Postoji manje ometanja od strane kolega i manje potrebe za obavljanjem sitnih poslova koji se u kancelariji prebacuju sa jedne osobe na drugu.
 • Uklanjanje kompanijskih politika iz dnevne rutine vam pomaže da se usresredite na konkretne zadatke.

Ukratko, rad od kuće može biti produktivniji kada se radi na pravi način. Koristeći prave alate kao što je Thomas Managing Remote Workers Report možete razviti bolje tehnike koje će pomoći zaposlenima koji rade na daljinu da budu produktivniji.

Da pročitate originalan tekst posetite zvanični sajt Thomas international - https://www.thomas.co/resources/type/hr-blog/are-remote-workers-more-productive Da pročitate originalan tekst posjetite zvanični sajt Thomas international – www.thomas.co/resources/type/hr-blog/are-remote-workers-more-productive

Podelite članak