U decembru 2020. godine TACK TMI sproveo je veće istraživanje o timskom radu tokom 2020. godine i jedan od glavnih zaključaka je da je 70 odsto lidera prepoznalo negativne efekte na produktivnost. Podizanje produktivnosti je i devet mjeseci nakon početka pandemije bio jedan od glavnih zadataka.

Šira slika stoji, nedostaju smjernice i inspiracija za rad

Prvobitna pozitivna reakcija rada od kuće za nekoliko mjeseci prerasla je u osjećanje da zapravo živimo na poslu, jer se izgubila granica ove dvije bitne sfere koje bi trebalo da budu razdvojene. Prva posljedica je bila nedostatak motivacije da se kvalitetnije radi. Time je opadalo i međusobno povjerenje, i posljedično osjećaja pripadnosti – što je sve zajedno dovelo do stanja da su ljudi prisutni ali nisu povezani.

Gotovo dvije trećine učesnika u istraživanju je zaključilo da čak ne mogu ni da imaju uvid da li napreduju u radu, jer su im menadžeri nedostupni. Osam od deset zaposlenih uopšte više nije bilo sigurno da znaju šta su standardi kvaliteta u pristupu poslu njihovih lidera.

Povezanost tima je konstanta kojoj se moramo vraćati

Čak je i šira slika poslovanja bila neokrnjena ali pojedinačno „fino podešavanje“ koje je sadržano u direktnijim smjernicama i inspiraciji za rad je važno polje kako doživljavamo svoje mjesto u timu i u poslovanju organizacije.

Ako je išta konstanta u TackTMI stogodišnjem iskustvu na otkrivanju ljudskog potencijala to je upravo povezanost. Povezanost je ključ za otključavanje svih radnih potencijala i ključ smisla upotrebe tehnologije u svakodnevnom radu. A danas upravo to glavno izostaje – kvalitetan razgovor koji daje još kvalitetniji emocionalni odgovor.

Timovi koji su zadržali povezanost imali su čak 75 odsto manje bolovanja tokom pandemije, 50 odsto manje šanse za odlaskom članova tima, a puno bolji učinak ne treba posebno naglašavati.

Savjeti za ponovno uspostavljanje energije i produktivnosti  u timu

Na liderima je, stoga, da novim-starim načinima povrate energiju svog tima i da tu energiju održavaju. Evo nekih savjeta:

  • Pažljivo i posvećeno slušajte zaposlene i detektujte nivo zamora od produženog stresa; Pitajte zaposlene kakvo im je iskustvo dosadašnje saradnje u prethodnom periodu. Pitajte ih čega bi im značilo više, čega manje. Odvojite moguće od nemogućeg i uvedite promjene na osnovu onoga što ste čuli;
  • Osnažujte tim i organizaciju za rad u nesigurnom okruženju, uvedite programe za razvoj psihološke dobrobiti, rezilijentnosti i fleksibilnosti zaposlenih;
  • Razgovor o senzitivnim stvarima stavite na prvo mjesto, mejlovi i projektne aplikacije su na drugom mjestu;
  • Velike projekte reorganizujte u više malih, sa sprintom od 2-3 nedjelje maksimum;
  • Ukinite nepotrebnu administraciju;
  • Dnevno i nedjeljno donosite odluke, ne odlažite ih;
  • Timske sastanke organizujte barem dva puta nedjeljno, ako je u pitanju onlajn platforma – u toku sastanka obavezno planirajte i vrijeme za neobavezno ćaskanje;
  • Pored nedjeljnih sastanaka, uvedite kvartalne sastanke – u njima sumirajte kako ste radili, šta ste u hodu naučili i planirajte sprintove;
  • Dijelite priče o uspjehu individualne ili timske, usmeno, mailom ili/i četom.
Podelite članak